
Een structuurvisie geeft antwoord op vragen als: hoe zou een gebied eruit moeten zien? Hij zorgt voor afstemming tussen meerdere doelen. En hij is bindend voor de organisaties die hem opstellen.
Samenhang tussen doelen
De structuurvisie WaalWeelde West is een integrale visie voor het gebied van WaalWeelde West. ‘Integraal’ wil zeggen dat in deze visie meerdere doelen samenkomen en in samenhang worden gerealiseerd. De hoogste prioriteit ligt bij hoogwaterveiligheid. Het hoogwater in 1995 in de Bommelerwaard liet zien hoe kwetsbaar dit gebied is voor overstromingen.
Doorkijk tot 2100
Investeren in veiligheid blijft belangrijk, juist als door de klimaatverandering meer kans ontstaat op extreem hoge waterstanden. Daarnaast moet er in de toekomst ook genoeg ruimte blijven voor natuur langs de Waal en voor economische ontwikkeling en ook voor recreatie, cultuurhistorie en landschap. De structuurvisie zoekt een goede balans tussen deze doelen en kijkt daarbij naar de periode vanaf 2015 tot aan 2050, met een doorkijk tot 2100.
Een structuurvisie geeft antwoord op vragen als: hoe vindt de overheid dat een bepaald gebied eruit zou moeten zien? Welke functies vindt de overheid passen in dit gebied en welke niet? Dit geeft duidelijkheid voor overheden, maatschappelijke organisaties, private partijen en burgers. De uitvoeringsparagraaf in de structuurvisie beschrijft hoe de visie wordt uitgevoerd. De vastgestelde structuurvisie is een officieel document met het voorkeursalternatief. De structuurvisie geeft weer hoe gemeenten en provincie vinden dat het gebied er in 2050 uit zou moeten zien als alle maatregelen zijn uitgevoerd.
Een structuurvisie is zelfbindend. Dit houdt in dat alleen de overheidsorganisatie die de structuurvisie vaststelt, gebonden is aan de inhoud. Een structuurvisie krijgt vaak een meer gedetailleerde uitwerking via een bestemmingsplan.