

Meer zichtbare cultuurhistorie
Het Waalgebied kent een rijke cultuurhistorie. Zo is de eeuwenlange strijd tegen het water tot op de dag van vandaag zichtbaar in het landschap. Net als het economische en militaire gebruik van het water en de ontstaanswijze van het Waallandschap. Een van de doelstellingen van het programma WaalWeelde is om deze meer zichtbaar te maken in het landschap.
Routes en herbestemming
De recreatieve waarde en beleving van cultuurhistorie langs de Waal zijn uitgewerkt in de ‘Gebiedsgerichte uitwerkingen bij de Visie WaalWeelde’. Het programma WaalWeelde wil de bijzondere elementen behouden, steenfabrieken en dijkmagazijnen herbestemmen tot museum of horecagelegenheid. Routens uitzetten langs deze elementen in het landschap en vertellen wat hen verbindt: het verhaal van de Waal.
Restanten en ruïnes
Naast de eeuwenlange strijd tegen het water zijn ook aanpassingen aan de rivier als transportader nog goed zichtbaar, bijvoorbeeld in de restanten van waterbeheersystemen en de aanwezigheid van handelssteden uit de Middeleeuwen. Langs de Waal zijn nog kastelen en ruïnes te vinden die verwijzen naar de tijd van bloeiende handel. De Nieuwe Hollandsche Waterlinie en de IJssellinie vertegenwoordigen de keerzijde van die bloei wanneer de handelsbelangen verdedigd moesten worden. In het westen en oosten van de Waal zijn deze terug te vinden in de vorm van onder andere batterijen en forten bij Vuren, Slot Loevestein, Kasteel Waardenburg en Fort Pannerden. Daarnaast verwijzen de oude bochtige dijken, wielen, kolken en dijkmagazijnen naar vroeger riviergeweld en hebben ook de steenfabricage en delfstofwinning hun sporen achtergelaten in het landschap. Dit alles heeft bijgedragen aan de rijke historie en het huidige karakter van het unieke Waallandschap.